Regimul de deducere a dobânzii nominale din Cipru
LEGI FISCALE
Modificări ale legislației fiscale
La 9 iulie 2015, Camera Reprezentanților a Ciprului a votat modificări semnificative ale legislației fiscale, care sporesc și mai mult caracterul cuprinzător și transparent de mult stabilit al sistemului fiscal cipriot.
Schimbările servesc mai multor scopuri, cum ar fi promovarea dezvoltării economice prin încurajarea introducerii de capital propriu ca alternativă la finanțarea excesivă a datoriei. În plus, modificările urmăresc să încurajeze crearea unei prezențe de afaceri prin oferirea de beneficii atractive persoanelor fizice din perspectiva fiscală personală.
Schimbările vor spori și mai mult competitivitatea internațională a Ciprului ca locație de alegere pentru companiile multinaționale care operează în Europa Centrală de Sud, Comunitatea Statelor Independente (CSI), Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Modificările aduse legislației fiscale sunt cele mai semnificative de la introducerea regimului fiscal actual în 2003. De menționat că modificările reprezintă o inițiativă coordonată a Guvernului și a diferitelor părți interesate.
Guvernul s-a asigurat că schimbările sunt aliniate cu evoluțiile globale și ale Uniunii Europene (UE) în domeniul impozitării corporative și că noile măsuri fiscale vor fi sustenabile din punct de vedere fiscal, fără a reduce veniturile fiscale.
DISCUŢIE
Discuție detaliată
NID va elimina toate distorsiunile dintre capitalurile proprii și finanțarea datoriei, punând capitalul propriu și datoria pe picior de egalitate, deoarece ambele vor fi deductibile fiscal. Potrivit legii modificate, persoanele juridice (inclusiv unitățile permanente ale companiilor străine) vor avea dreptul la NID asupra capitalului propriu. NID-ul va fi egal cu un multiplu al „ratelor dobânzii de referință” și al „capitalului nou” deținute și utilizate de companie în desfășurarea activităților sale de afaceri. Ambii termeni sunt definiți în lege:
- „Rata dobânzii de referință” înseamnă rata dobânzii a randamentului obligațiunilor de stat pe 10 ani ale țării în care a fost investit noul capital majorată cu 3%, cu limita inferioară a randamentului obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani ale Republicii Cipru majorată cu 3%. Randamentul obligațiunilor este cel aplicabil la 31 decembrie a anului fiscal care precede anul fiscal relevant
- „Noi capitaluri proprii” înseamnă orice capitaluri proprii introduse în afacere la sau după 1 ianuarie 2015 sub formă de capital social emis și prime de acțiuni (cu condiția să fie vărsate integral), iar „capitaluri proprii vechi” înseamnă capitaluri proprii care exista la 31 decembrie, 2014. „Capital nou” nu include sumele capitalizate ca capital rezultate din reevaluarea bunurilor mobile sau imobile
Regimul NID este considerat o cheltuială cu dobânda și este supus acelorași reguli de limitare ca și dobânda.
Deducerea dobânzii nominale (NID)
A cere sau nu un NID?
De precizat că DNI alocată noului capital nu poate depăși 80% din profitul impozabil înainte de acordarea DNI. În caz de pierderi, NID-ul nu va fi disponibil. De fapt, aceasta înseamnă că NID nu poate crea sau crește o pierdere fiscală. Contribuabilii pot alege să nu solicite NID sau să solicite o parte din acesta pentru fiecare an fiscal.
Legea cuprinde prevederi specifice și generale anti-abuz care vizează:
- Limitați clasificarea capitalului ca „capital nou” în cazul în care acesta se referă direct sau indirect la rezervele care existau la 31 decembrie 2014 și în cazul în care capitalul investit nu se referă la fonduri noi utilizate în afaceri.
- Abordați aranjamentele care vizează re-caracterizarea „vechiului capital” în „noi capitaluri proprii” sau aranjamentelor care sunt instituite pentru a solicita NID fără motive economice sau comerciale valabile
- Limitați NID-ul în cazul în care o altă entitate a solicitat un NID sau o deducere a cheltuielilor cu dobânda pentru același capital social.
- Asigurați-vă că NID-ul este calculat ca și cum compania nu ar fi fost reorganizată.
Regimul NID este în vigoare de la 1 ianuarie 2015.
IMPOZIT
Impozit pe castiguri de capital
Scutire de la impozitul pe câștigurile de capital asupra proprietăților dobândite înainte de 31 decembrie 2016 Legea privind impozitul pe câștiguri de capital (CGT) a fost modificată pentru a oferi o scutire de la impozitul pe câștigurile de capital pentru cedarea bunurilor imobile dobândite între data intrării în vigoare a Legii privind modificările (17 iulie). , 2015) și 31 decembrie 2016, cu condiția ca:
- Proprietatea este formata din cladiri
- Este obținut de la un terț independent
- Nu se dobândește prin schimb de proprietate sau donație/cadou
Reducere cu 50% a taxelor de transfer de teren pentru proprietățile achiziționate până la 31 decembrie 2016
Taxele de transfer de teren au fost reduse la 50% pentru orice achiziție de proprietate efectuată între data modificării legii și 31 decembrie 2016. Această măsură are ca scop revigorarea sectorului imobiliar. Introducerea unor reguli nedomestice pentru persoanele fizice Legea privind contribuția specială de apărare a Republicii (SDC) impune impozit pe anumite categorii de venituri (dobânzi, chirii, dividende) primite de persoanele considerate rezidente a Ciprului în scopuri fiscale, sub rezerva oricărei scutiri disponibile. Legea SDC include, de asemenea, prevederi pentru distribuirea presupusă a profiturilor rezidenților fiscali din Cipru, în măsura în care acționarii unor astfel de companii sunt rezidenți fiscali ai Ciprului.
O persoană este considerată rezidentă în Cipru în scopuri fiscale dacă este prezentă fizic în Cipru pentru o perioadă sau perioade de 183 de zile într-un an calendaristic. Legea SDC a fost modificată, astfel încât o persoană fizică va fi acum supusă SDC dacă este rezidentă în Cipru în scopuri fiscale și este, de asemenea, considerată a fi domiciliată în Cipru. Odată cu introducerea regulilor „nedomiciliate” sau „nedomiciliate”, un rezident fiscal al Ciprului care nu este domiciliat în Cipru nu va fi efectiv supus SDC în Cipru pentru nicio dobândă, chirie sau dividende (indiferent dacă sunt reale sau considerate ) indiferent dacă un astfel de venit provine din surse din Cipru și indiferent dacă acel venit este remis într-un cont bancar sau utilizat economic în Cipru. De precizat că conform Legii privind impozitul pe venit, impozitul pe veniturile din dobânzi și dividende nu se impune persoanelor fizice.
DOMICILIU
Cu sediul în Cipru
Termenul „rezident în Cipru” este definit în lege ca o persoană care este domiciliată în Cipru în conformitate cu Legea testamentelor și succesiunii, dar nu include:
1. O persoană fizică care a dobândit și a menținut un domiciliu ales în afara Ciprului, în conformitate cu Legea privind testamentele și succesiunea, cu condiția ca această persoană să nu fi fost rezident fiscal al Ciprului pentru o perioadă de 20 de ani consecutivi anterior anului fiscal; sau
2. O persoană fizică care nu a fost rezident fiscal al Ciprului pentru o perioadă de 20 de ani consecutivi înainte de introducerea legii
Fără a aduce atingere celor de mai sus, o persoană fizică care a fost rezident fiscal al Ciprului timp de cel puțin 17 ani din ultimii 20 de ani anteriori anului fiscal va fi considerată a fi „domiciliată în Cipru” și, ca atare, supusă SDC, indiferent de persoana sa. domiciliul de origine.
Legea include prevederi anti-abuz prin care autoritățile fiscale au dreptul de a ignora un transfer de proprietate efectuat de o persoană rezidentă în Cipru către o rudă de până la gradul al treilea de consanguinitate care nu este rezidentă în Cipru, în cazul în care transferul a fost efectuat cu scopul de a evita impunerea SDC ca urmare a introducerii unor reguli „ilegale”.
Se așteaptă că regulile de non-reședință vor încuraja și mai mult relocarea directorilor corporativi și să încurajeze persoanele cu valoare netă mare să se stabilească în Cipru. Regulile privind nepermisiunea intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii (17 iulie 2015).
DEZVOLTARE
Evenimente viitoare
Trebuie remarcat faptul că propunerile fiscale relevante înaintate Camerei Reprezentanților au inclus o serie de alte amendamente care au fost amânate pentru discuții și consultări ulterioare. Aceasta include printre altele:
- Modificați Legea privind impozitul pe profit, astfel încât toate diferențele de curs valutar să fie tratate ca neutre din punct de vedere fiscal (nici impozabile, nici deductibile), cu excepția cazului în care sunt rezultatul tranzacționării valutare sau al derivatelor valutare.
- Transpunerea modificărilor aduse Directivei UE privind filialele-mamă (Directiva 2014/86 UE privind instrumentele hibride pentru evitarea situațiilor de dublă neimpunere; și Directiva 2015/121 UE privind includerea unei prevederi generale anti-abuz în directivă).
- Modificarea Legii impozitului pe venit pentru a o alinia la jurisprudența Curții Europene de Justiție cu privire la dispozițiile privind scutirea de pierderi de grup.
- Modificarea prevederilor principiului de concurență liberă inclus în Legea privind impozitul pe venit pentru a prevedea ajustări în scădere a prețurilor de transfer.
- Extinderea scutirii de 50% de la 5 la 10 ani pentru veniturile din muncă mai mari de 100.000 EUR pe an.
- Extinderea provizionului pentru amortizare accelerată la anii fiscali 2015 și 2016 pentru instalații și mașini (20% față de 10%) și clădiri industriale și hoteliere (7% față de 4%).
- Introducerea regulilor împotriva evitării reorganizării. Scutirea este refuzată dacă unul dintre scopurile principale ale reorganizării este evitarea, reducerea sau întârzierea colectării impozitelor.
- Modificarea definiției termenilor „Republica Cipru” și „sediu permanent” pentru a include toate activitățile legate de explorarea și exploatarea fundului mării în zona economică exclusivă a Ciprului.
- Modificarea Legii privind impozitul pe câștigurile de capital pentru a include în domeniul de aplicare al acesteia vânzarea de acțiuni care participă direct sau indirect la alte companii care dețin proprietăți imobiliare în Cipru.
- Modificarea Legii privind impozitul pe câștiguri de capital pentru a impozita orice profit comercial derivat din vânzarea de acțiuni ale companiilor care dețin proprietăți imobiliare în Cipru, în cazul în care acest profit este scutit în temeiul Legii privind impozitul pe venit.
Este de așteptat ca modificările propuse să fie discutate în Camera Reprezentanților în septembrie.
CONSECINȚE
CONSECINȚE
Amendamentele aduse legilor fiscale din Cipru oferă atât investitorilor individuali, cât și corporativi o gamă mai largă de opțiuni în structurarea investițiilor lor în Cipru. Cu toate acestea, investitorii ar trebui să își revizuiască aranjamentele și structurile existente pentru a evalua impactul modificărilor și pentru a asigura conformitatea acestora cu modificările relevante. Prin urmare, întreprinderile ar trebui să își revizuiască structurile în efortul de a evalua opțiunile și să ia în considerare luarea oricăror măsuri necesare.